Despre alergare se știe că este o bună modalitate să te menții în formă, însă este și o activitate care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și te ajută să îți menții buna dispoziție. Pentru unele persoane, alergarea este partea preferată a zilei, pentru că nimic nu se compara cu acel sentiment de libertate deplină pe care îl ai când alergi. Așadar, data viitoare când îți este greu să faci o tură de alergare, gândește-te la toate beneficiile pe care ți le aduce această activitate fizică și te vei simți mult mai motivat.
1.Îmbunătățește starea generală de sănătate
Alergarea reprezintă o modalitate excelentă ca să îți îmbunătățești starea generală de sănătate. Numeroase studii au arătat că alergarea poate ridica nivelul colesterolului „bunʺ și ajută la creșterea capacității pulmonare. În plus, alergarea poate stimula sistemul imunitar și reduce riscul formării cheagurilor de sânge.
2.Previne apariția bolilor
Pentru femei, alergatul poate contribui la scăderea riscului de apariție a cancerului de sân. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Alergarea este recomandată pentru persoanele care se află în stadiile incipiente ale diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și osteoporozei. Deoarece arterele își păstrează elasticitatea, șansele de a suferi un atac de inimă pot fi reduse semnificativ.
3.Ajută la pierderea în greutate
Alergarea este una dintre cele mai bune forme de exerciții pentru pierderea sau menținerea unei greutăți normale. Este un exercițiu fizic ce arde caloriile „în plus”, numărându-se printre cele mai eficiente în ceea ce privește caloriile arse pe minut.
4.Crește încrederea în sine
Nu toate avantajele alergării sunt de ordin fizic. Alergarea poate oferi un impuls semnificativ pentru încrederea și respectul de sine. Prin stabilirea și atingerea anumitor obiective, vei avea un sentiment de satisfacție, care te va ajuta să te simți mult mai încrezător în forțele tale și îți va îmbunătăți starea de bine.
5.Elimină stresul
Stresul poate fi un factor declanșator pentru o serie de probleme de sănătate și îți afectează starea de spirit într-un mod negativ. De asemenea, poate diminua sau crește apetitul și influențează calitatea somnului. Când alergi, corpul produce serotonină și endorfine, adică „hormonii fericiriiʺ, care contribuie la eliminarea stresului.
Alergarea ajută, de asemenea, la prevenirea apariției migrenelor pe fond nervos.
6.Contribuie la eliminarea stărilor depresive
Dacă te simți deprimat, probabil că ultimul lucru pe care ți-l dorești este să alergi. Dar, dacă te mobilizezi puțin, vei vedea că deja după primele minute de alergare, creierul va începe să secrete hormonii care îți îmbunătățesc starea de spirit în mod natural. De fapt, sunt puține lucruri care te pot ajuta să treci peste stările depresive mai rapid și mai eficient decât alergarea.
7.Contribuie la sănătatea mușchiilor și articulațiilor
Alergarea ajută la menținerea articulațiilor sănătoase. Mușchii din jurul acestora se întăresc și astfel se reduce presiunea exercitată în mod direct pe articulații. Astfel, este redus riscul apariției osteoartritei. Forța musculară crește odată cu alergarea practicată ca exercițiu fizic în mod regulat, iar faptul că te menții în formă, te ajută să te simți bine în pielea ta.
8.Menține sănătatea pielii
Anumite afecțiuni ale pielii, așa cum sunt eczemele sau psoriazisul sunt direct influențate de stres. Datorită influenței pozitive pe care o are alergarea pentru eliminarea stresului, se poate observa și un progres mai rapid pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii care apar și pe fond nervos.
9.Reduce riscul apariției cancerului de intestin
Conform anumitor studii efectuate recent, se poate reduce la jumătate riscul de cancer intestinal, în cazul persoanelor care aleargă în mod constant. De asemenea, sindromul intestinului iritabil este de asemenea ameliorat, deoarece constipația și balonarea sunt simptome ce apar mult mai rar în cazul persoanelor cu un stil de viață activ.
10.Menține sănătatea inimii
Alergarea este unul din cele mai bune exerciții cardio și contribuie la menținerea sănătății inimii. Comparativ cu persoanele care nu aleargă deloc, cei care practică acest exercițiu prezintă un risc redus cu 50% pentru apariția bolilor cardiovasculare.
11.Este un sport pe care îl poți practica oriunde
Nu ai timp de sală sau nu ai mult timp la dispoziție pentru activități fizice? Pentru alergare nu ai nevoie de echipamente sau de accesorii speciale, cu excepția unor pantofi sport potriviți pentru această activitate. Poți alerga în aer liber, pe piste special amenajate, în parc, sau pe orice traseu îți este la îndemână. În acest mod, combini beneficiile pe care le oferă alergarea cu relaxarea în aer liber.
Leave A Comment