Muschii spatelui constituie cea mai mare grupa musculara a trenului superior, alcatuita din marele dorsal, trapez si muschii lombari, in partea inferioara. Munca de birou, lucrul prelungit in fata calculatorului, sofatul, statul indelungat in picioare sau o pozitie incorecta a spatelui, sigur ne provoaca dureri. De aceea musculatura spatelui trebuie intarita si tonifiata.

Pentru marele dorsal, care este un muschi vast, trebuie sa lucram tractiuni la scripete cu priza larga, cu trunchiul vertical, tragand de bara pana se atinge gatul cu capul inclinat in fata. Exersati cel putin o data pe saptamana, cate 4 serii a 20 – 25 de repetari, cu greutati medii, care sa va permita efectuarea corecta a miscarii. (poza 1) Se pot lucra si cu manerul “V”, tot la scripete, tragand pana la nivelul sternului, cu spatele arcuit si pieptul in fata. (poza 2) Un al exercitiu recomandat este ramatul la aparat cu prize diferite, ce duce la punerea in miscare a tuturor fasciculelor de muschi ai marelui dorsal. Va propun 4 serii a cate 15-20 de repetari, aparatul fiind incarcat cu greutati medii. (poza 3) Pentru lombari va recomand sa executati aplecari cu mainile la ceafa, picioarele departate la latimea umerilor si spatele drept. Consider ca 3-4 serii de cate 10-15 repetari, o data pe saptamana, sunt suficiente pentru intarirea zonei lombare. (poza 4)

Un aparat deosebit de cautat, ce are rezultate remarcabile, este aparatul “pull over”. Este, probabil, cel mai bun exercitiu pentru coloana vertebrala, dar si pentru muschii dintati anteriori. Executati cel putin 4 serii la acest aparat. Faceti miscari de streching in pauze pentru a intinde musculatura lucrata