Ce sunt exercițiile aerobice?
Antrenamentul aerobic mai este cunoscut si sub denumirea de antrenament cardiovascular, cardio si reprezintă orice activitate susținută, ritmica care implica grupe musculare mari. Exercițiile aerobe pun plămânii la munca intensa dat fiind faptul ca organismul va avea o nevoie mai mare de oxigenare.
Care sunt beneficiile exercițiilor aerobe?
Exista numeroase beneficii asupra sănătății si asupra stării de bine generale, care pot fi rezultatul exercițiilor cardiovasculare:
- nivel crescut de energie
- reducerea stresului si îmbunătățirea sănătății mintale (datorita eliberării de endorfine in creier)
- eficientizarea funcționării inimii si plămânilor
- reducerea tensiunii, bătăilor inimii in repaus si a riscului de infarct si atac de cord
Ajuta exercițiile aerobice in procesul de slăbire?
Pierderea in greutate se produce prin crearea unui deficit caloric, arderea mai multor calorii decât cele pe care le ingeri, deci angrenarea in activități care ard multe calorii reprezintă o forma excelenta de a acompania o dieta controlata din punct de vedere caloric creata pentru a-ti veni in ajutor când vrei sa slăbești si sa ai un tonus bun.
De exemplu, jumătate de ora de jogging in ritm lent arde cam 300 de calorii. Asta poate avea o contribuție substanțială in atingerea deficitului caloric necesar pierderii in greutate sau, in cazul mai agreabil, te poate scapă de vina pe care o simți după ce ai mâncat un baton de ciocolata.
Exercițiile aerobice: la sala
Dupa cum vezi pe la toate salile, exista mai multe sau mai puține opțiuni de exerciții aerobe. Dar peste tot, ele exista. Toata lumea le cere, fie ca e pentru încălzire, fie ca e din cauza mâniei arderii caloriilor numai prin cardio. Exista benzi de alergare, eliptice, biciclete, rowing machines si steppere. Le poți încerca pe toate pentru a vedea care ti se potrivește cel mai bine, ba chiar iți recomand sa nu ramai blocata pe un singur aparat. Nu sta numai pe banda, mai încearcă si niște bicicleta eliptica, vei vedea cat de solicitanta poate fi! Este bine sa diversifici atât aparatele, cat si nivelurile de viteza si rezistenta din cauza faptului ca organismul tău se obișnuiește cu rutinele de sport si după câteva sesiuni din același antrenament, corpul nu va mai lucra la același puls si plămânii nu vor mai fi la fel de solicitați. Deci cam la o luna încearcă sa diversifici lucrul la sala.
Daca însă preferi sa lucrezi ca parte a unui grup, toate salile oferă diverse forme de clase de aerobic. Iar in ultima perioada oferta este covârșitoare, nu ai cum sa nu iți găsești ceva care sa iți placa. Găsești dans, body pump, kangoo jumps, body combat, zumba, step sau, preferatul meu, cycling/spinning. Partea buna este ca simți ca ești motivata de persoanele care performează alături de tine si poți fi si corectata de către antrenor in momentul in care nu execuți o mișcare bine.
Cat de des sa te antrenezi
Eu iți recomand ca la început sa ai cam 3-5 sesiuni de cardio pe săptămână care sa dureze intre 30 si 60 de minute, fără a include încălzirea si cool down-ul cu stretching. Sesiunile e bine sa fie mai dese la început ca ulterior sa treci mai serios pe partea de greutăți, pe care știi ca eu o recomand cu cea mai mare căldura.
Principalul lucru este sa te asiguri ca inima si plămânii sunt lucrați suficient de puternic si pentru o perioada suficient de lunga pentru a obține beneficiile din exercițiile aerobe, dar având in același timp si grija sa nu te accidentezi. Calea de a verifica daca te antrenezi corect ca începător este sa respiri greu însă in continuare sa mai poți vorbi.
Este bine sa o iei încetul cu încetul, mai ales daca ai fost inactiva pentru mult timp, nu te arunca in trening si pe banda pentru a alerga 10 km.
Daca jumătate de ora se simte cam prea mult, e bine sa începi cu 10 minute in prima săptămâna si sa crești pe parcurs către 15, 20 de minute in următoarea săptămâna pana când te simți confortabil.
Ai grija sa iți asculți corpul. Este bine sa iți simți mușchii obosiți însă daca articulațiile încep sa te doară si iți este foarte greu sa respiri, ia-o mai încet pentru a nu-ti pune in pericol viitoarele sesiuni.
Leave A Comment