O serie de exercitii folosite pentru a dezvolta forta, puterea si echilibrul.
Exercitiile calistenice sunt o forma de miscari simple, facute doar cu greutatea corpului propriu, si gravitatia ca factorul de rezistenta. Aceste miscari simple deobicei stimuleaza multi muschi si articulatii, rezultand un antrenament a intregului corp. Datorita acestui fapt, exercitiile pot fi facute in asa fel incat sa stimuleze dezvoltarea fortei, puterii si fitness-ului aerobic, modificand intensitatea si durata exercitiilor.
Datorita numarului vast de miscari pe care corpul le poate face, exista un numar aproape infinit de exercitii posibile, si nici unul dintre ele nu necesita echipament special.
Asta inseamna si ca exercitiile sunt mobile, nu necesita mult timp si nu aveti nevoie de acces la o sala de gimnastica.
Toate exercitiile calistenice trebuie sa fie executate cu o forma stricta si cu suportul unui sistem de muschi activi dezvoltati. Acest fapt va incuraja muschii solicitati prin exercitii de a pastra o forma ideala atat in timpul exercitiilor cat si in timp de odihna.
Exercitiile calistenice pot varia foarte mult in termeni de dificultatea lor de a fi executate.
Incepatorii in exercitiile calistenice vor avea cele mai bune rezultate din 6 exercitii calistenice de baza :
- Tractiunile
- Flotarile
- Abdomenele
- Hiperextensii pentru lombari
- Genoflexiunile
Aceste exercitii au ca scop dezvoltarea fortei in majoritatea grupelor musculare si a stabilitatii articulatiilor care le suporta , forrta tendoanelor si ligamentelor, astfel punand bazele pentru progresia spre exercitii avansate si mult mai dificile.
Importanta acestor exercitii nu ar trebui sa fie subestimata , sportivii care folosesc exercitii calistenice avansate vor integra in antrenamentul lor si aceste exercitii de baza ca incalzire si pregatirea corpului pentru exerciiti mai dificile.
Beneficiile exercitiilor calistenice :
Pentru forta :
Prin forta nu ma refer la faptul ca veti ridica masini si veti rasturna copaci din radacina doar prin exercitii calistenice. Forta in contextul exercitiilor calistenice inseamna rezistenta fortei iar beneficiile se vor masura in abilitatea voastra de a face respectivele exercitii, cate repetitii puteti face intr-un singur set, si abilitatea de a face un numar tot mai mare de seturi.
Pentru putere :
Natura exercitiilor calistenice inseamna ca o rezistenta mai mare de 100% din greutatea propriului corp trebuie sa fie negata pentru unele exercitii, spre exemplu pentru tractiuni. (adica tractiuni negative ).
Puterea = antrenamentul combinat cu timpul petrecut , si deci poate fi dezvoltata in doua feluri. Fie prin marirea intensitatii exercitiilor in aceasi durata de timp, fie micsorand durata de timp in care se executa exercitiile.
Deoarece greutatea corpului este aproape constanta de la o zi la alta, stim ca daca putem face mai multe exercitii (repetitii) in aceeasi cantitate de timp, de exemplu, intr-un minut, atunci acesta este un semn ca ne-am dezvoltat puterea.
Si invers, daca putem face un numar fix de repetitii intr-un timp scazut de la o zi la alta, deasemenea este semn ca ne-am dezvoltat puterea.
Pentru abilitatea aerobica (cardio) :
Executarea multor exercitii intr-un circuit, sau unul dupa altul, va forta pe cel care le executa sa isi stimuleze ritmul respiratiei pe masura ce corpul cere din ce in ce mai mult oxigen pentru muschii solicitati.
Multi oameni fac un exercitiu, apoi alearga usor pe loc, sau dau o tura scurta de parc, apoi executa un alt exercitiu imediat dupa aia, fara pauza.
Aceasta este o metoda fooarte buna de a mari pulsul inimii si ritmul respiratiei, pentru ca in final sa rezulte o mai buna conditie aerobica.
Daca sunteti incepatori in astfel de exercitii, executarea exercitiilor fara pauza va fi de ajuns, nu mai este nevoie sa si alergati intre exercitii.
Pentru abilitatea anaerobica :
Viteza mare si efortul maxim depuse in timpul exercitiilor calistenice vor stimula corpul (si il vor obisnui) sa lucreze in afara zonei lui de comfort.
Anaerobic inseamna propriu-zis ? fara oxigen ?, o stare cu care corpul nu este prea fericit, decat daca este antrenat pentru aceasta.
Efectuarea unui circuit de exercitii (sau serii) cu sprinturi de 20 de secunde va oferi suficienta stimulare anaerobica de care corpul va avea nevoie.
Leave A Comment