Daca ești un adept al vieții sănătoase si ești decis sa faci sport, trebuie sa fii conștient ca alimentația este si ea foarte importanta.
De ce? Pentru ca daca nu te alimentezi corespunzător, organismul tău nu face fata efortului pe care-l depui in timpul mișcării sportive.
Așa cum alimentația nu este suficienta pentru o viată sănătoasă – pentru ca nu este suficient sa mănânci sănătos daca ești sedentar si funcțiile organismului tău încetinesc, tot așa si sportul nu se poate face fără o alimentație corespunzătoare – pentru ca daca nu te alimentezi corect, organismul cedează in fata mișcării.
Alimentația si sportul sunt strâns legate intre ele.
Secretul pentru un randament optim al organismului, consta in găsirea echilibrului perfect dintre alimentație si mișcare.
Fiecare dieta trebuie sa fie personalizata pentru fiecare organism. Pentru ca s-ar putea ca atunci când urmam o dieta care a dat randament in cazul altei persoane, in cazul nostru sa nu funcționeze. Acest lucru se întâmpla deoarece suntem diferiți si avem nevoie sa ne găsim propriul echilibru. Exista specialiști care ne pot ajuta cu îndrumări, dar tot noi suntem cei care trebuie sa facem alegerea finala. Așadar, suntem nevoiți sa facem cunoștință cu noi intr-un mod mai profund.
O soluție pentru o viață activa cu un program foarte încărcat este sa jonglam cu timpii de exerciții si cu cei de servire a mesei. Daca facem sport, este recomandat sa nu avem stomacul gol, dar nici prea plin. Daca-l avem gol s-ar putea sa ne simțim rău pentru ca făcând mișcare organismul are nevoie de resurse, daca-l avem prea plin s-ar putea sa avem crampe, senzație de greutate, oboseala si ulterior indigestie. Ideal este, ca înainte de sport sa susținem organismul cu o gustare ușoară. Când vorbim de gustare ușoară ne referim la: alune, nuci, iaurt, fructe proaspete sau uscate dar intr-o cantitate rezonabila pentru a nu ne simți stomacul plin.
După ce am terminam antrenamentul sportiv organismul se simte epuizat deoarece a consumat foarte multe resurse. Pentru a-l readuce la starea de confort trebuie sa-l alimentam (fructele crude, uscate sau in coaja lemnoasa sunt de ajutor). Recomandarea este sa-l ajutam cu carbohidrați, asta după ce-l lăsăm timp de aproximativ o ora, sa se restabilească energetic.
Mesele principale sunt foarte importante, pentru ca ne realimentam organismul intr-un mod mai complex.
Cartofii, pastele, pâinea si orezul sunt esențiale pentru suportul de carbohidrați care sunt o sursa primara de energie pentru organism.
Carnea, ouăle, brânzeturile si soia (pentru vegetarieni si nu numai) ne oferă cele mai bogate surse de proteine care sunt esențiale pentru refacerea țesuturilor.
Vitaminele, mineralele, grăsimile sănătoase si fibrele le putem lua din fructele in coaja lemnoasa: migdale, nuci, fistic, caju, alune care sunt pline cu beneficii pentru organism.
Este bine de știut ca persoanele care desfășoară activități fizice mai intense, au nevoie si de o alimentație mai bogata, mai ales in proteine. Bineînțeles ca acestea se pot lua direct din produsele nutritive, asa ca nu va recomandam sa va lăsați tentați de a apela la suplimentele proteice care au alta natura.
Pe lângă sport si alimentație, care sunt atât de benefice unui organism, trebuie sa nu uitam de hidratare, consumul de apa fiind unul dintre cele mai importante aspect ale unui antrenament eficient. Atunci când facem sport, organismul nostru elimina toxine prin transpirație, așadar folosește apa din organism. Pentru a restabili nivelul de hidratare noi trebuie sa ajutam organismul prin consumul necesar de apa.
Aici amintim ca ne referim la apa plata, “băuturile pentru sportivi” nu sunt recomandate daca avem o alimentație corespunzătoare si facem sport intr-o măsura modica. Pentru cei care-si suprasolicita organismul, aceste băuturi ajuta la restabilirea echilibrului datorita nivelului de zahar si sare pe care le conțin.
Atenție la băuturile care conțin cofeina, aceste duc spre deshidratare, organismul solicitând mai multa apa in cazul consumatorilor de cafea sau a produselor asemănătoare.
Atunci când organismul nostru este alimentat corect, mișcarea sportiva este benefica din mai multe privințe: ne creste imunitatea si buna dispoziție, ne face mai sănătoși si mai arătoși, devenim mai energici si mai isteți.
Leave A Comment